HOME/ PROGRAMMA

Van woede naar redelijkheid

Datum: Vrijdag 1 februari 2019 17.00 uur – zondag 3 februari 2019, na de lunch
Inleider: Corrie Haverkort
Gastvrouw: Marijke Sondorp
Corrie Haverkort

Samenleven met anderen is iets wat we iedere dag doen. We ontmoeten mensen op straat, binnen een vereniging en in onze eigen familie. We trekken met elkaar op, we geven om elkaar en willen graag van betekenis zijn voor elkaar.

Omgaan met elkaar wordt altijd gekenmerkt door emoties. Zoals vreugde en plezier, maar ook verdriet en angst, woede of jaloezie. Wat betekenen deze emoties? Waar verwijzen ze naar? Of om met Martha Nussbaum te spreken: wat is de cognitieve betekenis van deze emoties?

Een van de heftigste emoties bij het samenleven is misschien wel woede. Als we kwaad zijn of verontwaardigd gaat het altijd over recht en onrecht. Over iets waarvan we denken dat het niet klopt, niet rechtvaardig is. Dat ons iets is aangedaan wat niet had gemoeten. De neiging om de ander ook iets aan te doen is dan vaak groot. Ook al is het door een wrokkig zwijgen of door de ander te negeren. Of door weg te lopen.

In dit weekend gaan we in op de betekenis van emoties en ons verlangen om goed samen te leven. Met name de emotie woede krijgt aandacht omdat deze emotie de onderlinge verhoudingen vaak op scherp zet. Is het mogelijk om woede om te zetten in redelijkheid? En om daarmee meer recht te doen aan elkaar? Waardoor ook positieve emoties als plezier en vreugde en om elkaar geven meer tot hun recht komen?

Als het gaat om dit laatste spreekt Nussbaum van transitiewoede. Zij beschrijft dit proces in haar boek Woede en vergeving. Dit boek vormt de leidraad voor dit weekend, evenals haar eerdere werk Oplevingen van het denken.

Programma

Vrijdagavond: Inleiding op het thema.
Welke emoties komen we tegen in ons leven en wat is hun cognitieve betekenis?

Zaterdag en zondag: Wat maakt ons kwaad? Wat zegt dit over recht en onrecht? Wat is transitiewoede en hoe kunnen we dit bewerkstelligen in ons eigen leven?

-.-.-.-

Prijzen

Eenvoudige kamer € 220,-
Tweepersoons luxe kamer € 227,-
Eénpersoons luxe kamer € 245,-

Woodbrookersleden ontvangen een korting van 10%. Voor inlichtingen en aanmelden: masondorp@solcon.nl of 0341-353717

De cursus gaat door bij minimaal 12 deelnemers.
Het maximaal aantal is 20.