HOME/ PROGRAMMA

Cursusweekend 'Kwetsbaarheid en overleven'

Aanvang: vrijdag 28 februari 2020, 17.00 uur
Afsluiting: zondag 1 maart 2020, na de lunch
Gastheer: Bart van der Elst

Ieder mens heeft in zijn leven te maken met diep ingrijpende gebeurtenissen. Deze hoeven lang niet altijd ervaringen met de dood te zijn. Soms hebben die te maken met afscheid, met scheiding, met misbruik, soms met de trieste gevolgen van een ziekte of een ongeluk ...

Crista Anbeek noemt de ervaringen van deze gebeurtenissen ook wel contrastervaringen of ontregelende ervaringen of kantelpunten. Alle diep ingrijpende momenten die het leven als het ware op de kop zetten kunnen kantelpunten zijn, maar ook beginpunten van kostbare ontdekkingen. Ook theologen als Paul Tillich en filosofen zoals Hannah Ahrend spreken over deze ervaringen en wijzen erop dat deze pas betekenis krijgen als er wat mee gedaan wordt vooral samen met anderen.

In het weekend van 28 februari tot 1 maart 2020 buigen we ons met Christa Anbeek over kwetsbaarheid en overleven. Hoe gaan we met zulke gebeurtenissen om? Wat doen we ermee?

Christa Anbeek (1961) is theologe en werkte als geestelijk verzorgster in de psychiatrie. Vanaf 2008 tot 2018 was zij verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht en sinds 2012 is zij bijzonder hoogleraar remonstrantse theologie aan de VU in Amsterdam.
Zij schreef een aantal boeken waaronder het drieluik Overlevingskunst, De berg van de ziel en Aan de heidenen overgeleverd.
Als een rode draad in haar leven loopt de zelfgekozen dood van familiegeliefden en de uiteindelijke wil om te overleven.
Het laatste boek van Christa Anbeek heet Joseph en zijn broer met als ondertitel Van overleven naar spelen en andere zaken van ultiem belang.
In dit boek vertelt zij dat, door het spelen met en observeren van haar kleinzoon Joseph, de wil te overleven terugkomt en dat zij als het ware teruggebracht wordt in de wereld.

In het weekeinde gaat Christa dieper in op wat zij de religie van de kwetsbaarheid noemt, op de betekenis van contrast-ervaringen en op de dingen die er werkelijk toedoen.

Zij ontwierp samen met anderen het Dialoogspel dat uitgaat van contrastervaringen die vrijwel iedereen in het leven overkomen. We zullen onder haar leiding met elkaar een deel van dit Dialoogspel spelen.

Prijzen:

Slaaphuisje: 230 p.p.
Hotelkamer 1-persoons: 255 p.p.
Hotelkamer 2-peroons: 237 p.p.

De cursus gaat door bij minimaal 12 deelnemers.

Woodbrookersleden ontvangen een korting van 10%.

Info en aanmeldingen: Marijke Sondorp 0341 -353717
masondorp@solcon.nl