HOME/ PROGRAMMA

Het wonder van betekenis

Datum: 11 - 13 februari 2022


Start: vrijdag 11 februari om 17.00 uur
Einde: zondag 13 februari na de lunch
Docent: Paul van Tongeren Gastheer: Bart van der Elst

Het wonder van betekenis

Mensen zijn betekenis-wezens: ze onderscheiden zich van andere levende wezens doordat ze niet slechts prikkels ontvangen en registreren, maar ook betekenissen verstaan en aan elkaar te verstaan geven.

In een tijd en omgeving als de onze wordt dit belangrijke aspect van mens-zijn bedreigd vanuit twee kanten: enerzijds vanuit een toenemende verwetenschappelijking van ons wereldbeeld en onze dagdagelijkse manier van spreken, anderzijds (maar met het eerste verbonden) vanuit een sterke subjectivering van alles wat niet tot de orde van de feiten behoort, maar tot de orde van de ‘mening’ wordt gerekend.

De filosofie heeft als belangrijkste taak de wereld van de betekenis te beschermen. Dat is volgens Paul van Tongeren wat Plato bedoelde toen hij de opgave van de filosofie omschreef als sooidzein ta phainomena (de fenomenen redden).

In dit weekend werkt Van Tongeren deze stelling uit in een lezing en illustreert dat met een reflectie over de betekenis van vriendschap en andere existentiële ervaringen. Hij neemt stelling tegen vormen van dogmatisme en relativisme. Deze thematiek heeft hij samen met Marc van Dijk uitgewerkt in het boek Het wonder van betekenis.

Prijzen

  • Hotelkamer 1 persoons 340 euro p.p.
  • Hotelkamer 2 persoons 320 euro p.p.

Woodbrookersleden ontvangen een korting van 10%.

Info en aanmeldingen: Marijke Sondorp 0341 -353717
masondorp@solcon.nl